Luka Burilović

Izvor: Wikipedija
Luka Burilović
Luka Burilović

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore
trenutačno
u službi od
2014.
Prethodnik Nadan Vidošević
Rođenje 16. listopada 1966., Vinkovci}
Zanimanje ekonomist

Luka Burilović (Lipovac, 16. listopada 1966.) hrvatski je poduzetnik i trenutni predsjednik Hrvatske gospodarske komore, a dužnost obavlja od 2014. godine. Njegovu prethodnu karijeru obilježio je rad na funkcijama predsjednika Uprave Sladorane te pomoćnika ministra u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva. Dragovoljac je Domovinskog rata i pričuvni časnik Hrvatske vojske, odlikovan Spomenicom Domovinskog rata. Za osobite zasluge za gospodarstvo odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića.[1] Autor je znanstvenih i stručnih radova iz područja ekonomije.

Obrazovanje[uredi | uredi kôd]

U 2001. godini stječe titulu Upravnog pravnika na Sveučilištu J. J. Strossmayera u Osijeku, a 2006. godine postaje diplomirani ekonomist na smjeru poslovnog prava Univerziteta za poslovne studije – Fakulteta za poslovne studije Banja Luka. U 2011. godini završava specijalistički diplomski stručni studij za stručnog specijalista ekonomije na Visokoj poslovnoj školi s pravom javnosti Višnjan, a 2012. godine stječe titulu sveučilišnog specijalista ekonomije na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku. Na istom Sveučilištu 2019. godine završio je poslijediplomski doktorski studij menadžmenta na temu: „Pozicioniranje hrvatske industrije šećera na tržištu Europske unije”.

Poduzetnička karijera[uredi | uredi kôd]

Svoju poduzetničku karijeru započeo je otvaranjem tvrtke Agrotehna Lipovac čiji je vlasnik bio od 1990. do 1996. godine kada postaje zamjenik načelnika Općine Nijemci i obavlja tu ulogu sve do 2004. godine. U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva obnaša dužnost pomoćnika ministra od travnja 2004. godine do veljače 2006. godine, nakon čega odlazi na mjesto zamjenika predsjednika Uprave Sladorane d. d. Županja. U siječnju 2008. godine postaje predsjednik Uprave Sladorane i to ostaje sve do 2014. godine. U ožujku 2014. godine izabran je za predsjednika Hrvatske gospodarske komore između sedamnaest preostalih kandidata. Posebno priznanje za „najkomoru jugoistočne i srednje Europe“ dobio je u srpnju 2015. godine na tradicionalnom međunarodnoj poslovnoj konferenciji o unapređenju biznisa „Regionalni privredni razvoj i suradnja“ temeljem reformi ostvarenih tijekom prve godine mandata na čelu Hrvatske gospodarske komore te ukupnog doprinosa u poboljšanju poslovne klime i suradnje u regiji. Predsjednica RH ga je za osobite zasluge za gospodarstvo, te izniman doprinos razvoju gospodarskih odnosa Republike Hrvatske s drugim zemljama 2018. odlikovala Redom Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića.

Dodatna članstva i funkcije[uredi | uredi kôd]

Trenutno je predsjednik Hrvatskog nacionalnog odbora Međunarodne trgovačke komore (ICC)[2] i zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Podravke[3]. Član je Upravnih odbora Udruženja europskih gospodarskih komora (Eurochambres)[4], Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost[5] i Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti[6]. Također je i član Nadzornog odbora Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR)[7] te član Gospodarskog vijeća Akademije tehničkih znanosti Hrvatske (HATZ)[8].

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. HRT, Glas Hrvatske, Odlikovanja i priznanja zaslužnima iz domovine i iseljeništva[neaktivna poveznica], objavljeno 19. lipnja 2018., pristupljeno 4. rujna 2020.
  2. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 14. studenoga 2023. Pristupljeno 14. studenoga 2023.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  3. https://www.podravka.hr/kompanija/o-podravki/nadzorni-odbor/
  4. https://www.eurochambres.eu/about/our-structure/board-of-directors/
  5. https://www.fzoeu.hr/hr/upravni-odbor/8235
  6. https://zaklada-hazu.hr/upravni-odbor-zaklade-hrvatske-akademije-znanosti-i-umjetnosti/
  7. https://www.hbor.hr/tko-smo/16
  8. https://www.hatz.hr/hr/gospodarsko-vijece/